.

.
CO JE NOVÉHO?

Jak jednoduše zhubnout #4: Oběd

     V tomto článku se dozvíte některé mé recepty na obědy, které střídám podle momentální chuti.



     Váš oběd by mělo být to nejdůležitější a největší jídlo z celého dne. Měl by se skládat z bílkovin s co nejmenším počtem tuků a porcí zeleniny. Mezi maso které náhodně střídám, jsem zařadil kuřecí, krůtí a rybí. Velikost porce si opět každý musí stanovit sám, mně vyhovuje cca 200g. Pokud chcete mít oběd co nejdravější, podávejte maso BEZ PŘÍLOH! Jestliže vám to stejně jako mně nedělá problémy, místo brambor, rýže, či pečiva zvolte okurku, papriku, nebo rajče. Zaručíte tím to, že přijmete opravdu pouze bílkoviny které vaše tělo potřebuje a vyhnete se příjmu dalších cukrů v přílohách a zabráníte si v přejídání se. Jelikož jsem chtěl dietu co nejpoctivější, první 3 měsíce jsem opravdu přílohy vynechal a dostavily se kvalitní výsledky. V současné době jsem zvolnil tempo a přílohy si občas dám.

Kuřecí / krůtí plátek na chilli

  • očištěný plátek masa (200g)
  • chilli
  • česnek
  • sůl
     Směs jednoduše smícháme a potřeme jím maso. Na rozpálené pánvi s kapkou oleje pečeme maso cca 5 minut z každé strany (závisí na tloušťce masa). Jako přílohu volím zeleninu, např. jednu salátovou okurku.


Bylinkový losos s citronem a bramborové lupínky
  • filet z lososa (200g)
  • brambory (100g)
  • provensálské koření
  • sůl
  • citron 
     Lososa posypeme provensálským kořením a pečeme na rozpálené pánvi s kapkou oleje. První ho opečeme kůží dolů, 4,5 minuty, poté otočíme a necháme ho ještě 3,5 minuty. Před servírováním pokapeme šťávou z čerstvého citronu.
     Jako příloha se mi osvědčili domácí brambory, které jednoduše rozkrájíte na co nejtenčí plátky, posypete provensálským kořením, osolíte, lehce zakápnete olejem a pečete v troubě dozlatova. Další možností je například rýže či grilovaná zelenina.

   

     V poslední době jsem si řekl, že vyzkouším něco nového a připravil jsem si tofu. Vždy jsem nad ním ohrnoval nos, ale po prvním ochutnání si mě získalo a rád se s vámi podělím o jeden ze svých receptů.

Tofu na italský způsob

  • 1 balení tofu
  • rajčatový protlak
  • cherry rajčátka
  • cibule
  • provensálské koření
  • sójová omáčka
     Alespoň dvě hodiny před přípravou oběda, rozkrájejte tofu na malé kostičky, posypte provensálským kořením, zalijte sójovou omáčkou a nechte marinovat. Po dvou hodinách rozkrájejte cibuli nadrobno a osmahněte na oleji dozlatova. Poté přidejte marinované tofu a po cca 2 minutách nakrájená rajčátka a rajčatový protlak. Podlijte vodou a a za stálého míchání vařte tak 5 minut dokud nedosáhnete požadované hustoty směsi. 


     Jako přílohu většinou volím těstoviny, ovšem dnes jsem zkusil i rýži a také funguje dobře :)

     Doufám, že někoho moje recepty osloví a pokud budete mít jakékoliv další otázky, neváhejte mě kontaktovat zde, prostřednictvím kometářů, nebo pomocí mé nově založené facebookové stránky, kde vás rád uvítám ;) 

4 komentáře: Zanechte komentář!

  1. Recepty určitě vykouším. Vypadají lákavě. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není tu ani jeden recept co by mi nechutnal, ba naopak, do tofu jsem se tak zbláznil, že posledních 14 dní je ze mě vlastně vegetarián :D

      Vymazat
  2. Ten tvůj "objev" tofu mi připomíná, když jsem objevila tempeh. To je něco chuťově tak úúúúžasnýho...

    OdpovědětVymazat
  3. Temp co? :D Abych nebyl takovej negramota, tak jsem si projel alespoň Wikipedii. Můžu ti říct, že ta fotka mi sakra připomíná Lembas! :D

    OdpovědětVymazat