Jelikož jsem dostal chuť na nějaký jablečný koláč, rozhodl jsem se vytvořit zdravější variantu tradičního jablkového závinu, který je poměrně jednoduchý a rychlý. Co na něj budete potřebovat?
- 300 g hladké tmavé mouky
- 1 kelímek nízkotučné zakysané smetany
- 2 vejce
- 0,5 kg jablek
- skořice
Jednoduše smícháme mouku, vajíčka, zakysanou smetanu a vyválíme těsto. Jelikož se samozřejmě v našem studentském bytě nenachází váleček, musel jsem improvizovat. Menší tip, okurka funguje jako váleček skvěle :D.
Jablka nastrouháme, rovnoměrně rozmístíme po vyváleném těstě a posypeme skořicí. Kdo chce, může přidat rozinky nebo ořechy. Těsto srolujeme, potřeme bílkem (závin dostane pěkně křupavou krustu) a pečeme 40 minut v předehřáté troubě na 180°C.
Po vyndání z trouby ho nechte alespoň 30 minut vychladnout a hurá do něj! Jediné co si musíte hlídat je snědené množství. Na mě zbyl tak 10-ti cm kousek. O zbytek se postarali mí žraví spolubydlící, kteří mi tímto způsobem zabraňují v přejídání ;)
Děkuji za přečtení a budu se těšit na vaše reakce.
Mňam.. Vypadá skvěle! Určitě někdy vyzkouším :-)
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
GIVEAWAY - O krásné šperky
Dal by se použít i jogurt ?:) třeba bílý řecký 0% tuku ?:D
OdpovědětVymazatPůvodně jsem to z něj chtěl udělat, ale nakonec jsem zvolil zakysku. Určitě to vyzkoušej, zkazit tím nic nemůžeš ;) A když jo, alespoň tu pak můžeš varovat ostatní :D
Vymazat